بیماری‌ای که از گربه بوجود می‌آید

بیماری‌ای که از گربه بوجود می‌آید

بیماری توکسوپلاسموز

 


توکسوپلاسموز یک بیماری عفونی است که توسط یک انگل میکروسکوپی که درون سلول های انسان و حیوانات (به خصوص گربه و حیوانات مزرعه ای) زندگی می کند ایجاد می شود.

 

 

 


 

گربه

 

بیماری چگونه منتشر می شود؟

مردم از طرق زیر می توانند به این بیماری مبتلا شوند:

- تماس با گربه های آلوده (گربه ها این بیماری را از طریق خوردن پرندگان، موش ها، و سایر جانوران به دست می آورند)

- خوردن گوشت خام یا نیمه پخته که عفونت را داراست.

- خوردن میوه ها و سبزی های نپخته و نشسته که با کود آلوده شده اند.

- از طریق زایمان (یک زن که در دوران بارداری توکسوپلاسموز گرفته، می تواند آن را به کودک به دنیا نیامده اش از طریق رگ های خونی منتقل کند)

به طور طبیعی این بیماری از انسان به انسان منتقل نمی شود (مگر در زنان حامله که به کودک خود منتقل می کنند)

 

علایم و نشانه های بیماری چیست؟

این بیماری می تواند از حیوانات به انسان ها منتقل شود، اما گاهی هیچ علامتی ایجاد نمی کند. وقتی که کودکان علایم را نشان می دهند، بستگی به سن و میزان مقاومت دستگاه ایمنی آنها در برابر عفونت دارد(همانند انسان ها، گربه های آلوده نیز هیچ علامتی را نشان نمی دهند).

 

انواع توکسوپلاسموز

توکسوپلاسموز در مردم به سه الگوی اصلی تقسیم می شود:

توکسوپلاسموز مادرزادی که در آن کودک قبل از تولد مبتلا می شود

توکسوپلاسموز در یک کودک سالم (که علایم آن مشابه علایمی است که یک زن باردار تجربه می کند)

توکسوپلاسموز در یک کودک با سیستم ایمنی ضعیف

 

توکسوپلاسموز مادرزادی

وقتی یک زن حامله (که شاید هیچ علایمی نداشته باشد) در طی بارداری عفونت را می گیرد و درمان نمی شود، امکان زیادی برای آلوده کردن جنین دارد. نوزادانی که در طی سه ماهه اول بارداری مادرشان، آلوده شده اند، علایم شدیدتری دارند.

به هر حال این موضوع نادر است که یک زن که عفونت را قبل از بارداری گرفته بتواند آن را به فرزندش منتقل کند، زیرا بدن او و بدن نوزاد در مقابل آن پاسخ ایمنی ایجاد می کند. پس بهتر است بارداری حدود شش ماه بعد از ابتلا به توکسوپلاسموز اتفاق بیفتد.

حدود 90 درصد کودکانی که دچار توکسوپلاسموز مادرزادی می شوند علایمی ندارند، اما درصد زیادی، علایم را در ماه ها و حتی سال های بعد نشان می دهند، یا در هنگام تولد نشان می دهند، مثلا برخی به طور نارس یا خیلی کوچک به دنیا می آیند.

برخی علایم دیگر عبارتند از:

تب

غده های لنفی متورم

زردی (یرقان)

اندازه سر بزرگ یا کوچک غیر طبیعی

کهیر

خونریزی زیر پوستی

آنمی (کم خونی)

طحال یا کبد بزرگ شده

حمله صرع

اشکال در غذا خوردن

کم شنوایی

عقب افتادگی ذهنی

وقتی یک زن حامله (که شاید هیچ علایمی نداشته باشد) در طی بارداری عفونت را می گیرد و درمان نمی شود، امکان زیادی برای آلوده کردن جنین دارد

 

 

توکسوپلاسموز در کودکان سالم

 

یک کودک سالم که دچار عفونت با توکسوپلاسموز شده است، احتمالا علایمی از عفونت نشان نمی دهد و یا فقط تعدادی غدد متورم دارد که:

- عمدتا در ناحیه گردن ظاهر می شوند.

- گاهی اوقات قابل لمس هستند.

- در ماه های مختلف گاهی بزرگ و گاهی کوچک هستند.

 

چگونه بیماری تشخیص داده می شود؟

پزشکان به ندرت می توانند این بیماری را از طریق آزمایشاتی که در آزمایشگاه برای بررسی انگل های میکروسکوپی در خون، مایع نخاعی، غدد لنفی، مغز استخوان، مایع آمنیوتیک و... انجام می شود تشخیص دهند.

پزشکان اغلب دستور انجام آزمایشاتی را برای اندازه گیری سطح آنتی بادی در خون فرد که در مقابله با عفونت ساخته شده، می دهند.

 

بیماری چگونه درمان می شود؟

غیر از بیماران دارای سیستم ایمنی ضعیف و بیماران باردار، بقیه عمدتا نیازی به درمان عفونت توکسوپلاسموز ندارند، زیرا علایمی مثل ورم غدد لنفی به مرور زمان رفع می شوند، اما در کودکان باید کودک توسط پزشک معاینه شود، زیرا تورم غدد لنفی می تواند علت دیگری داشته باشد.

زنان باردار دچار بیماری توکسوپلاسموز، باید برنامه درمان را تحت نظر پزشک انجام دهند. تحقیقات نشان می دهند که درمان مادر باردار آثار سوء کمتری در نوزاد ایجاد می کند، اما حتما از انتقال بیماری به نوزاد جلوگیری نمی کند.

کودکان دچار توکسوپلاسموز مادرزادی باید به وسیله داروهای ضد توکسوپلاسموز به مدت حدود یک سال بعد از تولد درمان شوند. پزشک نوع داروهای مصرفی را تعیین می کند.

کودکان سالم دچار توکسوپلاسموز عمدتا به مدت 4 تا 6 هفته تحت درمان قرار می گیرند و کودکانی که سیستم ایمنی ضعیف شده دارند عمدتا در بیمارستان بستری می شوند تا اقدامات درمانی لازم انجام شود.

 

چگونه از این بیماری پیشگیری کنیم؟

اگر گربه های اطراف شما (یا گربه خانگی شما) گوشت نپخته و یا خام نمی خورد، افراد خانواده در معرض خطر کمتری نسبت به این بیماری هستند. اما آنها می توانند از طریق خوردن گوشت خام، آلوده شوند.

توصیه هایی برای پیشگیری از توکسوپلاسموز در خانواده شما را بیان می کنیم:

 

توصیه های غذایی:

- گوشت را کامل بپزید.

- دستتان را بعد از تماس با گوشت خام یا سبزی آلوده، با آب و صابون بشویید.

- همه میوه ها و سبزیجات را قبل از مصرف بشویید.

- گوشت را مدت کمی قبل از مصرف منجمد کنید، زیرا کمک می کند که عفونت توکسوپلاسموز، محل مناسب زندگی اش را از دست بدهد.

- همه ابزارها و سطوح برنده و سطوح آشپزخانه (به خصوص بعد از تماس با گوشت خام) را بشویید.

 

توصیه هایی در مورد گربه ها:

- گربه خود را درون خانه نگه دارید تا با خوردن جانوران دیگر دچار عفونت نشود.

- به گربه خود، گوشت خام ندهید.

- گربه های ولگرد را دور کنید.

 

توصیه های عمومی و مربوط به کارهای خانگی:

- در هنگام کارهای باغبانی، دستکش به دست کنید و بعد از آن دست هایتان را بشویید.

- برای پنجره ها حفاظ (توری) بگذارید تا از ورود حشرات جلوگیری شود (مدفوع گربه، یک محل مناسب برای مگس ها و سوسک ها است و این حشرات می توانند مدفوع را و در نتیجه عفونت توکسوپلاسموز را به غذا وارد کنند).

- آب تصفیه نشده ننوشید.



:: موضوعات مرتبط: بخش پزشکی وبلاگ , ,
:: برچسب‌ها: بیماری‌ای که از گربه بوجود می‌آید ,
|
امتیاز مطلب : 9
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
نویسنده : محمدرضا اربقایی
تاریخ : یک شنبه 24 / 3 / 1392
بیماری‌های عفونی بعد از زلزله شایع می شوند

بیماری‌های عفونی بعد از زلزله شایع می شوند

 


 

بلایای طبیعی مثل زلزله، نه تنها درد و رنج خاص خود را دارد، بلکه بعد از مدت زمان کوتاهی پس از آن، با شیوع بیماری های عفونی و واگیردار مواجه می شویم.

 

 

 


 

 

زلزله

 

به راحتی و تنها با کمی آموزش می توان از بیماری های عفونی که پس از زلزله شایع می شوند، پیشگیری کرد. متاسفانه بسیاری از هم وطنان ما اطلاعات کافی در این زمینه ندارند.

 

همچنین بعد از زلزله، به دلیل هرج و مرج و استرس و اضطرابی که برای بازماندگان پیش می آید، چگونگی مدیریت بیماری های عفونی از کنترل خارج می شود و مشکلات بسیاری را پدید می آورد.

 

می توان با رعایت نکات زیر از شیوع بیماری های عفونی جلوگیری کرد. البته لازم به ذکر است که قبل از وقوع حادثه باید  این موارد را یاد گرفت تا در مواقع بحرانی و حساس بتوان از آنها بهترین استفاده را نمود:

 

- رعایت نکات بهداشتی در چادرها : بازماندگان از حوادث طبیعی، پس از وقوع حادثه به پناهگاه مثل چادرهای اسکان انتقال داده می شوند که ممکن است مدت اقامت افراد در آنجا به طول بینجامد.

بیماری های عفونی به سرعت در پناهگاه ها منتقل می شوند، زیرا این افراد با مشکلات بهداشتی نظیر دسترسی کم به سرویس بهداشتی و حمام روبرو هستند. همچنین به دلیل از بین رفتن تمام خانه و زندگی با مشکلات دیگری نظیر نداشتن لباس کافی، امکان کم شستشوی لباس و دفع زباله روبرو می شوند. بنابراین بیماری های عفونی واگیردار مانند اسهال واستفراغ و عفونت‌های تنفسی و انواع سرماخوردگی در این مکان ها به راحتی منتقل می شوند. بنابراین افرادی که مجبور به استفاده از این چادرها می شوند باید تا حد امکان نکات بهداشتی را رعایت کنند تا احتمال ابتلا به بیماری‌های عفونی کم شود.

 

- رعایت نکات مهم بهداشتی هنگام استفاده از آب ها: آلودگی آب آشامیدنی و آب مصرفی برای شستشوی ظروف و لباس ها یکی از مهمترین مشکلات مردم آسیب دیده از بلایای طبیعی مثل زلزله می باشد.

زمین لرزه می تواند قطع لوله کشی آب ها در شهرها و روستاها شود و آب ها را آلوده کند و همین امر سبب گسترش بیماری های عفونی شود. باکتری ها و انگل ها وارد آب آلوده می شوند و اگر به مصرف انسان ها برسند از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند. همچنین به دلیل دفع اشتباه زباله ها، در این زمان آب مصرفی افراد به انواع زباله ها و مدفوع های حیوانی و انسانی آلوده می شود.

افراد آسیب‌دیده از بلایای طبیعی باید نسبت به مصرف آب هوشیار باشند و تنها از آب هایی که به سلامت آن مطمئن هستند استفاده آشامیدنی کنند

- این نکته نیز حایز اهمیت است که خطر ابتلا به انواع خاصی از بیماری های عفونی پس از یک حادثه طبیعی مثل زلزله، در یک منطقه با مناطق دیگر فرق می کند، مثلا شیوع بیماری هایی نظیر وبا و حصبه در کشورهای کشورهای پیشرفته بسیار کم است، ولی همین بیماری ها در کشورهای در حال توسعه تعداد زیادی قربانی می گیرد.

 

- عوامل بیماری زا مانند انگل، ویروس و باکتری می توانند پس از حوادث طبیعی سبب بیماری های عفونی شوند. این میکروب ها در آب های راکد بیشترند و سبب بروز بیماری می شوند.

زلزله

 

 

- اگر می خواهید آبی را بنوشید، ولی مطمئن نیستید سالم است یا نه، ابتدا آن را کاملا بجوشانید. سپس آن را بنوشید یا در پخت غذا استفاده کنید.

 

- اگر از غذاهای بدون بسته بندی و روباز استفاده می کنید، حتما آنها را گرم کنید و بعد بخورید.

 

 

- اگر طی حادثه طبیعی زخمی شده اید، در اسرع وقت زخم خود را ضدعفونی کنید و یا با مراجعه به تیم های امدادی زخم خود را به پزشک تیم نشان دهید تا کمک های اولیه برای زخم شما انجام گیرد.

 

همچنین می توانید جای زخم را با آب گرم شستشو دهید تا از ابتلا به بیماری های عفونی پیشگیری کنید.

بعد از رفتن به توالت حتما دست های خود را با آب و صابون بشویید. قبل از مصرف غذا نیز دست های خود را بشویید

- متاسفانه پس از وقوع زلزله، اجساد بی شماری در زیر آوارها مدفون می شوند که مدتی طول می کشد تا از زیر آوارها خارج شوند و به طور کامل مدفون شوند. دست زدن به اجساد فوت شدگان و پراکنده بودن فوت شدگان درسطح شهر یا روستا، خطرات بی‌شماری از جمله شیوع بیماری های عفونی را به همراه دارد که افراد باید مراقب باشند که از این محیط ها دور بمانند و افراد مسئول باید سریعا سطح شهر را از وجود اجساد خالی کنند.

 

- نکته بسیار مهم دیگر اینکه افراد باید در نظر داشته باشند که برخی ویروس ها مانند ویروس ایدز، پس از مرگ فرد نیز می تواند به دیگران منتقل شود. بنابراین افراد امدادرسان که باید جنازه ها را جمع آوری کنند، باید این نکته را در نظر داشته باشند. همچنین بیماری سل تا مدت ها می تواند در جسد زنده بماند و افراد دیگر را نیز آلوده کند.

 

- افراد امدادگر حتما باید از دستکش استفاده کنند و از دست زدن مستقیم به آسیب دیدگان و جنازه ها خودداری کنند. همچنین استفاده از تجهیزات دیگر مانند ماسک و لباس مخصوص و عینک نیز توصیه  می شود.

 



:: موضوعات مرتبط: بخش پزشکی وبلاگ , ,
:: برچسب‌ها: بیماری‌های عفونی بعد از زلزله شایع می شوند ,
|
امتیاز مطلب : 7
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
نویسنده : محمدرضا اربقایی
تاریخ : یک شنبه 24 / 3 / 1392
بیماری سالک در اثر نیش پشه

 

 


سالک یک بیماری است که توسط نیش پشه نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری رخ می دهد. این پشه بسیار کوچک است.

 

 

 


 

بیماری سالک

 

پشه‌ی مولد سالک

- این پشه بسیار کوچک است. اندازه این پشه حدود یک‌سوم پشه های معمولی و یا حتی کوچک تر از این مقدار می باشند.

- نیش این پشه بدون درد است و ممکن است متوجه نشویم.

- معمولا این پشه از زمان غروب تا طلوع آفتاب، فعال است.

- این پشه در ساعات گرم روز کمتر فعال است، اما اگر مزاحم آن شوید، ممکن است شما را نیش بزند. مثلا وقتی فردی تنه درخت و یا جایی که این پشه ها در حال استراحت هستند را پاک کند، مزاحم استراحت آنها شده و ممکن است این پشه ها او را نیش بزنند.

 

انواع مختلف سالک

دو نوع مختلف سالک وجود دارد: سالک جلدی (پوستی) و سالک احشایی (سیستمیک).

بعد از چند هفته و یا چند ماه از نیش زدن این پشه، افراد به سالک جلدی مبتلا می شوند.

بعد از ماه ها و یا سال ها از نیش زدن این پشه، افراد به سالک احشایی مبتلا می شوند.

 

1- سالک جلدی : بر پوست و غشاهای مخاطی اثر دارد .معمولا جای نیش پشه تبدیل به زخم های پوستی می شود. در تعداد کمی از افراد، زخم ها ممکن است به غشاهای مخاطی گسترش یابد.

 

2- سالک سیستمیک و یا احشایی: این نوع سالک بر تمام بدن اثر دارد. 2 تا 8 ماه پس از آنکه پشه شما را نیش زد، این نوع سالک رخ می دهد. بیشتر این افراد، دارای زخم های پوستی نمی باشند. این نوع منجر به عوارض مرگباری می شود.

انگل این پشه باعث کاهش تعداد گلبول های سفید مبارزه کننده با بیماری می شود و به سیستم ایمنی بدن آسیب می رساند

راه های ابتلا به سالک

- مهم ترین راه ابتلا از طریق نیش زدن پشه ماده آلوده است. این پشه با مکیدن خون فرد و یا حیوان آلوده، آلوده می شود و آلودگی را پخش می کند.

- برخی از موارد سالک ممکن است از طریق تزریق خون و یا سوزن آلوده پخش شوند.

- انتقال مادرزادی (از طریق زن باردار به جنین) نیز گزارش شده است.

 

افراد در معرض خطر سالک

- افراد در تمامی سنین اگر در مناطقی که این پشه وجود دارد، زندگی کنند و یا به آن مناطق مسافرت کنند، در معرض خطر می باشند.

- معمولا این پشه ها در مناطق روستایی بیشتر می باشند.

- مسافران و گردشگران طبیعت

- سربازان

- مطالعه کنندگان پرندگان

بیماری سالک

 

علائم سالک

علائم سالک جلدی شامل:

- مشکل تنفسی

- زخم های پوستی: در طول زمان، اندازه و ظاهر زخم ها فرق می کند. زخم ها ممکن است شروع به برآمدگی کند و ممکن است لبه ها و مرکز دارای زخم باشد. این زخم ها بدون درد می باشند.

در برخی افراد این زخم ها در نزدیکی گره لنفاوی ایجاد می شوند و در نتیجه باعث ورم غدد لنفاوی می شوند. ممکن است این زخم ها تبدیل به زخمی شود که بسیار آرام بهبود می یابد.

- گرفتگی بینی، آبریزش بینی و خون دماغ شدن

- مشکل در بلعیدن غذا

- زخم دهان، زبان، لثه ها، لب، بینی و داخل بینی

 

سالک احشایی معمولا به طور ناگهانی در کودکان شروع می شود و دارای علادم زیر است:

- سرفه

- اسهال

- تب

- استفراغ

- معمولا تب در بزرگسالان از دو هفته تا دو ماه طول می کشد و همراه با علائمی مانند خستگی، ضعف و کاهش اشتها می باشد.

- درد شکم

- تب دوره ای ( می آید و می رود) و هفته ها طول می کشد.

- تعریق شبانه

- پوسته پوسته، خاکستری، تیره شدن پوست

- نازک شدن مو

- کاهش وزن

- بزرگی کبد و طحال

- غیرطبیعی بودن آزمایش خون : تعداد کم گلبول های قرمز خون (کم خونی) و تعداد کم پلاکت ها.

جلوگیری از نیش زدن پشه یکی از مهم ترین راه های جلوگیری از ابتلا به بیماری سالک است

 

 

راه های تشخیص سالک

 

بزرگی طحال، کبد و گره های لنفاوی توسط معاینه بدنی بیمار مشاهده می شود.

آزمایشاتی که برای تشخیص این بیماری انجام می شود، به شرح زیر است:

- بیوپسی (نمونه برداری) از طحال و کشت آن

- بیوپسی از توده استخوانی و کشت آن

- استفاده از روش آگلوتیناسیون مستقیم

- تست آنتی بادی غیرمستقیم

- بیوپسی کبد و کشت آن

- بیوپسی گره لنفاوی و کشت آن

- تست پوستی

- بیوپسی پوست و کشت آن

- شماش کامل سلول های خونی

- تست سرولوژیک

- تست آلبومین سرم

- میزان ایمنوگلوبولین سرم

- میزان پروتئین سرم

 

بیماری سالک

 

درمان سالک

هنوز هیچ واکسنی و یا دارویی برای جلوگیری از بیماری سالک وجود ندارد.

اما داروهایی که حاوی ترکیبات آنتیمونی می باشند، یکی از داروهای اصلی برای درمان این بیماری می باشند.

جراحی پلاستیک ممکن است برای اصلاح بدشکلی های صورت ناشی از زخم پوستی (بیماران مبتلا به سالک جلدی) لازم باشد.

در بیماران مبتلا به سالک مقاوم به دارو ممکن است لازم باشد طحال آنها را درآورند.

 

عوارض سالک

- خونریزی

- عفونت مرگبار در اثر تخریب سیستم ایمنی

- بدشکلی چهره

 

جلوگیری از سالک

جلوگیری از نیش زدن پشه یکی از مهم ترین راه های جلوگیری از ابتلا به بیماری سالک است.

شما با استفاده از روش های زیر از نیش پشه ها خود را محافظت کنید:

- قرار دادن پشه بند در اطراف رختخواب

- قرار دادن توری در پنجره ها

- استفاده از مواد نابود کننده حشرات

- پوشیدن لباس های محافظ

- اقدامات بهداشتی برای کاهش تعداد پشه ها نیز بسیار مهم است.



:: موضوعات مرتبط: بخش پزشکی وبلاگ , ,
:: برچسب‌ها: بیماری سالک در اثر نیش پشه ,
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
نویسنده : محمدرضا اربقایی
تاریخ : یک شنبه 24 / 3 / 1392
تیفوس با شپش، کک و کنه منتقل می‌شود

 تیفوس (Typhus)‏ یک بیماری حاد تب‌دار ناشی از یک باکتری به نام ریکتزیا است که توسط حشراتی مثل شپش، کک و کنه منتقل می شود. این بیماری دارای سرایت فرد به فرد نیست. این بیماری ممکن است پوست، دستگاه عصبی مرکزی، لوله گوارش و عضلات را درگیر سازد.

 


 

کک و کنه و شپش

 

به طور کلی سه نوع تیفوس داریم:

1- تیفوس اپیدمیک یا شپشی که عامل آن ریکتزیا پرووازکی می‌باشد و شایع ترین نوع تیفوس است.

2- تیفوس آندمیک یا تیفوس ککی یا تیفوس موشی که عامل آن ریکتزیا تیفی است.

3- نوع سوم تیفوس کنه ای (tick typhus) که عامل آن R.australis است.

 

وقتی صحبت از همه گیری تیفوس در گذشته می‌شود، اغلب منظور تیفوس شپشی است. دوره کمون تیفوس بین 1 تا 2 هفته و معمولاً 12 روز است.

 

ریکتزیاها، باکتری های کوچکی هستند که انگل اجباری درون سلولی می باشند. شکل ظاهری آنها به صورت میله‌ای یا کروی است.

مخزن ریکتزیاها در تیفوس شپشی، انسان و در تیفوس موشی، جوندگان می باشند.

حشره ناقل در تیفوس شپشی، شپش در تیفوس موشی، کک و در تیفوس کنه‌ای کنه می باشد

علائم بیماری معمولاً تب، لرز، درد عضلانی، سردرد، لاغری شدید، بثورات پوستی (با یا بدون اسکار) است.

 

درمان هر سه نوع تیفوس با آنتی بیوتیک هایی نظیر تتراسیکلین، داکسی سیکلین یا کلرامفنیکل صورت می گیرد.

رعایت بهداشت فردی در کنترل همه گیری ها بسیار ضروری است.

 

شپش

 

1- تیفوس اپیدمیک یا شپشی

در سیر این بیماری، باکتری ریکتزیا توسط شپش خورده شده و وارد سلول‌های اپی‌تلیال شپش می‌شود. در آنجا به سرعت رشدوتکثیر نموده و باعث پاره شدن سلول‌های جدار معده شپش می‌شود.

 

سپس ریکتزیا وارد حفره معده می‌شود و سرانجام به خاطر پاره شده سلول‌های آن، خون به داخل هموسل (حفره عمومی بدن)می شود.

 

ریکتزیا همراه مدفوع شپش دفع می‌شود که مالیدن یا خاراندن این مدفوع روی زخم یا غشای مخاطی ضعیف (مانند ملتحمه چشم) و یا حتی استنشاق گرد مدفوع خشک شده باعث ابتلای انسان می‌شود.

 

بنابراین انسان از طریق مدفوع یا شپش له شده به بیماری مبتلا می‌شود، نه از طریق گزش شپش و انسان به عنوان مخزن بیماری تلقی می‌شود.

 

شپش آلوده پس از 10 تا 14 روز به علت آلودگی می میرد، ولی ممکن است قدرت حیات ریکتزیا در شپش مرده تا هفته‌ها حفظ شود.

در انسان میکروب می تواند بدون هیچ گونه نشانه‌ای، سال ها به صورت عفونت پنهانی باقی بماند. بیماری می تواند بعدها به شکل خفیف بروز کند

در تیفوس شپشی، بیماران در مرحله تب و احتمالا 2 تا 3 روز بعد از طبیعی شدن درجه حرارت بدن قادر به آلوده کردن شپش هستند. شپش ها معمولاً 2 تا 6 روز بعد از خونخواری آلوده کننده هستند.

 

علائم تیفوس اپیدمیک معمولاً تب، لرز، درد عضلانی، درد شکمی، سرفه، سردرد، بثورات پوستی ( راش های قرمز) بدون اسکار، تهوع و استفراغ می‌باشد.

 

کک

 

2- تیفوس اندمیک یا ککی

تیفوس ککی یک بیماری مشترک انسان و جانوران است. مخزن عفونت موش است. عفونت در موش به شکل ناپیدا، درازمدت و غیرکشنده ‌است.

 

انتشار عفونت بین موش ها به وسیله کک موش (x.Cheopis) است. هرگاه یک x.Cheopis سرگردان بماند، انسان راآلوده می‌کند و سبب انتقال عفونت به انسان می‌شود.

 

در اصل، راه انتقال بیماری به انسان گزش کک نیست، بلکه راه های انتقال، تلقیح مدفوع کک آلوده و استنشاق مدفوع آلوده خشک شده است.

 

پس از آلودگی کک، این حشره تا پایان عمر آلوده می‌ماند. کک نمی‌تواند از راه تخمدان، ریکتزیا را منتقل نماید.

علائم تیفوس آندمیک شبیه بیماری تیفوس اپیدمیک بوده، ولی خفیف تر است

علائم تیفوس ککی معمولا به صورت سردرد، عرق، تب و دردهای عمومی تظاهر می یابد.

 

در پنجمین یا ششمین روز بعد از بروز نشانه های بیماری، دانه های قرمز رنگ اول در قسمت بالای شکم و سپس در تمام بدن غیر از صورت و کف دست و پا ظاهر می گردد.

میزان کشندگی با افزایش سن زیاد می شود.

 

پیشگیری و کنترل تیفوس ککی

- رعایت بهداشت محیط و بهداشت فردی، بویژه استحمام و شستشوی مرتب لباس ها

- سم پاشی اماکن و لباس های آلوده با حشره کش های مناسب

- گزارش تلفنی و فوری موارد مشکوک

- بعد از آنکه بیمار، البسه و محل زندگی و تماس های خانوادگی عاری از شپش یا کنه شدند، نیاز به جداسازی بیمار نیست.

- تمام افرادی که با بیمار تماس نزدیک داشته اند، باید مدت دو هفته تحت نظارت قرار داده شوند.

 

کنه

 

3- تیفوس کنه ای

عل بیماری باکتری‌ ریکتزیا است که‌ در بدن‌ کنه‌ زندگی‌ می‌کند. انسان‌ از طریق‌ گزش‌ کنه‌ معمولاً در فصل‌ بهار یا تابستان‌ مبتلا می‌شود.

این بیماری در همه‌ سنین‌ دیده‌ می‌شود، ولی‌ در کودکان‌ و بزرگسالان‌ جوان‌ شایع تر است‌.

 

علائم تیفوس کنه ای

علایم‌ زیر 2 تا 5 روز پس‌ از گزش‌ کنه‌ بروز می‌کند:

- تب‌ (اغلب‌ تب‌ بالا) همراه‌ لرز

- بثورات‌ پوستی‌ قرمز که‌ از دست‌ و پا شروع‌ شده‌ و به‌ مچ‌ دست‌ و پا، ساق‌، تنه‌ و شکم‌ گسترش‌ می‌یابند.

- سردرد

- درد عضلانی‌ و ضعف‌، سفتی‌ پشت‌

- تهوع‌ و استفراغ‌

- گیجی و اغما

 

عوامل تشدید کننده تیفوس کنه ای

- فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری در محیط‌ باز در مناطق‌ آلوده‌ به‌ کنه

- تماس‌ با سگ

 

عوارض‌‌ تیفوس کنه ای

عفونت‌ مغزی

تشنج

- نارسایی‌ کلیه‌

هپاتیت

- تیفوس‌ کنه‌ای‌ در صورت‌ عدم‌ درمان‌ اغلب‌ کشنده‌ است‌ (در اثر پنومونی‌ یا نارسایی‌ قلب‌)

موقع برداشتن‌ کنه‌ها از پوست‌ آنها را له‌ نکنید، زیرا کنه‌ باید سالم‌ برداشته‌ شود

 

 

تشخیص تیفوس کنه ای

 

بررسی‌های‌ تشخیصی‌ ممکن‌ است‌ شامل‌ آزمایش‌هایی‌ نظیر شمارش‌ سلول‌های‌ خون‌ و آزمون‌های‌ سرم‌شناسی‌ (بررسی‌ سرم، مایع‌ خون‌ بدون‌ سلول‌های‌ آن) و نمونه‌برداری‌ پوست‌ باشد. سابقه‌ گزش‌ کنه‌ یا مسافرت‌ به‌ مناطق‌ آلوده‌ به‌ کنه‌ به‌ تأیید تشخیص‌ کمک‌ می‌کند.

 

درمان تیفوس کنه ای

بیماران‌ دارای‌ بیماری‌ خفیف‌ ممکن‌ است‌ در منزل‌ تحت‌ مراقبت‌ قرار گیرند؛ عفونت‌های‌ شدیدتر نیازمند بستری شدن‌ در بیمارستان‌ هستند و ممکن‌ است‌ حمایت‌ تنفسی‌ با دستگاه‌ تهویه‌ مکانیکی‌، تزریق‌ خون‌ و تحت‌ نظر گرفتن‌ دقیق‌ از نظر جلوگیری از عوارض‌ بیماری‌ نظیر نارسایی‌ کلیه‌ لازم‌ گردد.

رعایت‌ بهداشت‌ دهانی‌ مناسب‌ مهم‌ است‌.

 

پیشگیری‌ از تیفوس کنه ای

- استفاده‌ از لباس‌های‌ محافظ‌ در مناطق‌ آلوده‌ به‌ کنه‌ و استفاده‌ از ترکیبات‌ دورکننده‌ حشرات‌

- در طی‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری در محیط‌ باز به‌طور مکرر پوست‌ را مورد معاینه‌ قرار دهید تا اگر کنه‌ای‌ به‌ پوست‌ شما چسبیده‌ باشد، آن‌ را از خود دور کنید.

- در طی‌ برداشتن‌ کنه‌ها از پوست‌ آنها را له‌ نکنید، زیرا کنه‌ باید به‌طور کامل‌ و سالم‌ برداشته‌ شود.

- یک‌ سیگار روشن‌ را نزدیک‌ کنه‌ بگیرید یا مقداری‌ بنزین‌، نفت‌ چراغ‌ یا نفت‌ معمولی‌ روی‌ کنه‌ بریزید و سپس‌ کنه‌ را با موچین‌ از روی پوست‌ بردارید.

 


:: موضوعات مرتبط: بخش پزشکی وبلاگ , ,
:: برچسب‌ها: تیفوس با شپش , کک و کنه منتقل می‌شود ,
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
نویسنده : محمدرضا اربقایی
تاریخ : یک شنبه 24 / 3 / 1392
بیماری ناشی از آب آلوده

 آلودگی آب چه برای آشامیدن و چه برای شستشوی دست ها و بدن و ظروف و چه برای شنا کردن می تواند بیماری ها و مشکلات متعددی برای سلامتی ما به وجود آورد. در این مقاله 7 بیماری ناشی از آب آلوده را برای شما بیان می کنیم.

 


 

آب آلوده و بیماری

1- زردی

هر فردی که آب آلوده بنوشد، احتمال ابتلا به زردی را دارد. این بیماری باعث زرد شدن پوست بدن، صورت، چشم ها و ناخن ها می شود.

اگر در آب آلوده خودمان را بشوییم یا حمام کنیم، احتمال ابتلا به بیماری هایی از قبیل زردی، خارش پوستی، وبا و تبخال وجود دارد.

علائم زردی عبارتند از:

- کاهش اشتها

سردرد

- ضعف شدید بدنی

 

2- اسهال خونی

نوشیدن آب آلوده باعث اسهال خونی می شود.

در اسهال شدید، فرد دچار دل درد شدید می شود در اثر از دست دادن آب بدن از طریق اسهال، فرد دچار کم آبی بدن می شود. چنین فردی نیاز فوری به تزریق سرم دارد.

افرادی که از آب‌های نامطمئن و غیر بهداشتی استفاده می‌ کنند، اگر این آب‌ها با فاضلاب مخلوط شده باشد، باعث ابتلای آنها به حصبه خواهد شد

 

 

3- بیماری های چشم

 

در صورت نوشیدن آب آلوده یا شستن بدن با آن، مشکلات چشمی ظاهر می شوند مانند قرمزی چشم ها، ورم چشم ها وورم ملتحمه چشم.

 

4- بیماری های گلو

بافت اطراف گلو ورم می کند به تدریج بزرگ تر می شود و غدد ظاهر می گردند. این ورم به سمت دست ها و پاها نیز می رود.

بیماری الفانتیازیس

 

5- بیماری فیلاریال

این بیماری با ورم پاها ظاهر می شود و پاها در اثر ضخیم شدن پوست، خیلی بزرگ می شوند که الفانتیاز نام دارد (تصویر کناری).

الفانتیازیس (elephantiasis) یا فیلاریازیس لنفاوی (Lymphatic Filariasis)، یک بیماری منتقله توسط پشه است که توسط نوعی انگل یا کرم به نام بروگیا مالایی (Brugia malayi) ایجاد می‌شود.

غدد لنفاوی در اثر بروگیا مالایی بسیار رشد می‌کنند و به عنوان پای فیلی شناخته می‌شوند.

 

6- حصبه

حصبه یا تب تیفوئید، یک بیماری عفونی است و در اثر میکروارگانیسمی به ‌نام سالمونلا ایجاد می ‌شود که معمولا از طریق خوراکی وارد بدن می ‌شود (دهانی- مدفوعی) و چنانچه مدفوع بیمار توسط فرد دیگری به صورت غیرمستقیم مثلا از طریق آب وغذای آماده خورده شده باشد، معمولا این حالت پیش می ‌آید.

افرادی که از آب‌های نامطمئن و غیر بهداشتی استفاده می‌ کنند، اگر این آب‌ها با فاضلاب مخلوط شده باشد، باعث ابتلای آنها به حصبه خواهد شد.

مبتلایان به این بیماری معمولا تب دارند. در این بیماری تب بالا برای مدت 2 تا 3 روز وجود دارد.

 

7- بیماری پوستی

بیماری های پوستی در اثر نوشیدن آب آلوده یا شستن خودمان یا لباس هایمان در آب آلوده ایجاد می شوند و باعث خشکیو خارش پوست می گردد.

برای رفع آلودگی آب در منزل می توانید ابتدا آن را بجوشانید و سپس مصرف کنید.

 


:: موضوعات مرتبط: بخش پزشکی وبلاگ , ,
:: برچسب‌ها: بیماری ناشی از آب آلوده ,
|
امتیاز مطلب : 7
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
نویسنده : محمدرضا اربقایی
تاریخ : یک شنبه 24 / 3 / 1392
چگونه مي توان عمر باطري لپ تاپ را افزايش داد؟
راه‌های نگهداری مناسب و حفظ ظرفیت شارژ باتری لپ‌تاپ

 

چگونه مي توان عمر باطري لپ تاپ را افزايش داد؟

آیا می‌دانید چه چیزی از قدرت و عمر شارژ دهی باتری لپ‌تاپ می‌کاهد؟ مي دانيد چطور مي توان عمر باتري لپ تاپ را بيشتر كرد؟ اين متن را بخوانيد.

آیا می‌دانید چه چیزی از قدرت و عمر شارژ دهی باتری لپ‌تاپ می‌کاهد؟ واضح است، شارژ و مصرف کردن متوالی باتری لپ‌تاپ! البته شما می‌توانید تاحدی از این امر جلوگیری کرده یا حداقل زمان آن را به تاخیر بیندازید با این حال این امر هرگز نباید موردی نگران‌کننده برای شما باشد، چرا که باتری یک قطعه مصرفی است و طول عمر محدودی دارد.

نگهداری از باتری لپ‌تاپ


راز عمر طولانی باتری تنها شارژ و دشارژ هر چه کمتر باتری لپ‌تاپ است. یکی از راه‌ها برای رسیدن به این هدف جدا ساختن باتری از لپ‌تاپ در مواقع استفاده‌نکردن از آن است. برای این کار شما پیش از آن که آداپتور لپ‌تاپ را به برق بزنید (در حالت خاموش)، باتری را جدا ساخته و هر گاه بخواهید در خارج از منزل و محل کار یا در حال حرکت از آن استفاده کنید، تنها چند ساعت پیش از آن (در حالت خاموش) مجددا باتری را به آن متصل کرده و شارژش می‌کنید. در واقع این روش همیشه عملی نیست.

 
 


:: موضوعات مرتبط: دنیای مجازی , ,
:: برچسب‌ها: باتریلپ تاب , لپ تاب , باتری , نگهداری باتری لپ تاب , روستای فرخار , ,
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
:: ادامه مطلب
نویسنده : شوریابی
تاریخ : جمعه 23 / 3 / 1392
چگونه مي توان عمر باطري لپ تاپ را افزايش داد؟
راه‌های نگهداری مناسب و حفظ ظرفیت شارژ باتری لپ‌تاپ

 

چگونه مي توان عمر باطري لپ تاپ را افزايش داد؟

آیا می‌دانید چه چیزی از قدرت و عمر شارژ دهی باتری لپ‌تاپ می‌کاهد؟ مي دانيد چطور مي توان عمر باتري لپ تاپ را بيشتر كرد؟ اين متن را بخوانيد.

آیا می‌دانید چه چیزی از قدرت و عمر شارژ دهی باتری لپ‌تاپ می‌کاهد؟ واضح است، شارژ و مصرف کردن متوالی باتری لپ‌تاپ! البته شما می‌توانید تاحدی از این امر جلوگیری کرده یا حداقل زمان آن را به تاخیر بیندازید با این حال این امر هرگز نباید موردی نگران‌کننده برای شما باشد، چرا که باتری یک قطعه مصرفی است و طول عمر محدودی دارد.

نگهداری از باتری لپ‌تاپ


راز عمر طولانی باتری تنها شارژ و دشارژ هر چه کمتر باتری لپ‌تاپ است. یکی از راه‌ها برای رسیدن به این هدف جدا ساختن باتری از لپ‌تاپ در مواقع استفاده‌نکردن از آن است. برای این کار شما پیش از آن که آداپتور لپ‌تاپ را به برق بزنید (در حالت خاموش)، باتری را جدا ساخته و هر گاه بخواهید در خارج از منزل و محل کار یا در حال حرکت از آن استفاده کنید، تنها چند ساعت پیش از آن (در حالت خاموش) مجددا باتری را به آن متصل کرده و شارژش می‌کنید. در واقع این روش همیشه عملی نیست.

 
 


:: موضوعات مرتبط: دنیای مجازی , ,
:: برچسب‌ها: باتریلپ تاب , لپ تاب , باتری , نگهداری باتری لپ تاب , روستای فرخار , ,
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
:: ادامه مطلب
نویسنده : شوریابی
تاریخ : جمعه 23 / 3 / 1392
آهنگ امام رضا
معرفی روستای دستجرد شهرستان فیروزه

 
موقعیت جغرافیایی 

این روستا در دهستان طاغنکوه جنوبی از بخش طاغنکوه شهرستان تحت جلگه (فیروزه ) در استان خراسان رضوی قرار گرفته است و تا شهر همت آباد مرکز بخش طاغنکوه حدود 18 کیلومتر فاصله دارد.

روستای دستجرد در 30 کیلومتری جنوب غرب شهر فیروزه مرکز شهرستان فیروزه و 50 کیلومتری شهر نیشابور قرار دارد.

روستا از طریق جاده آسفالته ( که در سال 1387 آسفالت شده) به روستاهای شورورز و شورگشت در غرب، زروند و شوریاب در جنوب شرقی ، شهر گرماب ، شهر همت آباد در شمال شرقی ارتباط و همسایگی دارد.

دستجرد در 36 درجه و 13 دقیقه عرض شمالی ( فاصله از خط استوا) و 58 درجه 21 دقیقه طول شرقی (فاصله از خط نصف النهار مبدأ) و در ارتفاع 1430 متری از سطح دریای آزاد واقع گردیده است.

وضعیت طبیعی

این روستا در میان کوه های طاغنکوه جنوبی قرار دارد. این کوه ها که از این منطقه و با نام طاغنکوه جنوبی شروع می شود ، به سمت شهرستان های غربی خراسان رضوی ادامه می یابد و با نام رشته کوه جغتای معروف است. در دره نسبتا حاصلخیز اما کم آبی از این کوهستان چند روستا در محور شمال غربی – جنوب شرقی قرار گرفته اند . از خروجی دره این روستا ها عبارتند از : زروند، دستجرد، شورورز و شورگشت.

کوه های ضلع شمالی این دره روستاهای داخل دره را از روستا های گرماب ، ناوشک ، قلعه یزدان و فیض آباد جدا می کند. در این دره تنها چند کال ( رود فصلی و اتفاقی) وجود داردکه تنها در بارندگی ها در آنها آب جریان می یابد. این دره کم عمق توسط همین کال ها به وجود آمده است. کال های محلی ( رودهای فصلی و مسیل ها) در ایام بارندگی دارای آب می شود. بارش سالانه منطقه به 260 میلیمتر می رسد.



:: موضوعات مرتبط: معرفی روستاها , , ,
:: برچسب‌ها: معرفی روستای دستجرد شهرستان فیروزه ,
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
:: ادامه مطلب
نویسنده : محمدرضا اربقایی
تاریخ : جمعه 22 / 3 / 1392
معرفی روستای شورگشت شهرستان فیروزه

 
موقعیت جغرافیایی 

روستای شورگشت در 35 کیلومتری جنوب غرب شهر فیروزه مرکز شهرستان فیروزه و در نزدیکی مرز این شهرستان با شهرستان سبزوار قرار دارد.

این روستا در دهستان طاغنکوه جنوبی از بخش طاغنکوه شهرستان تحت جلگه (فیروزه ) در استان خراسان رضوی قرار گرفته است و تا شهر همت آباد مرکز بخش طاغنکوه حدود 24 کیلومتر فاصله دارد.
روستا از طریق جاده آسفالته ( که در سال 1387 آسفالت شده) به روستاهای شورورز ، دستجرد، زروند ، شهر گرماب ، شهر همت آباد و شهر نیشابور ارتباط دارد.

شورگشت در 36 درجه و 14 دقیقه عرض شمالی ( فاصله از خط استوا) و 58 درجه 17 دقیقه طول شرقی (فاصله از خط نصف النهار مبدأ) و در ارتفاع 1490 متری از سطح دریای آزاد واقع گردیده است.

قبل از اینکه اهالی قدیم شورگشت به مکان فعلی کوچ کنند( حدود 200سال پیش) در محل مزارع ( کلاته های) بژگ و استوا( اَزدوا) فعلی زندگی می کردند.آثاری از خانه های ویران اهالی در محل این مزارع وجود دارد.
وضعیت طبیعی

این روستا در میان کوه های طاغنکوه جنوبی قرار دارد. این کوه ها که از این منطقه و با نام طاغنکوه جنوبی شروع می شود به سمت شهرستان های غربی خراسان رضوی ادامه می یابد و با نام رشته کوه جغتای معروف است. در دره نسبتا حاصلخیز اما کم آبی از این کوهستان چند روستا در محور شمال غربی – جنوب شرقی قرار گرفته اند . از خروجی دره این روستا ها عبارتند از : زروند، دستجرد، شورورز و شورگشت(که آخرین و بزرگترین روستا در این محور و دره ، روستای شورگشت است.
)





:: موضوعات مرتبط: معرفی روستاها , , ,
:: برچسب‌ها: معرفی روستای شورگشت شهرستان فیروزه ,
|
امتیاز مطلب : 9
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
:: ادامه مطلب
نویسنده : محمدرضا اربقایی
تاریخ : جمعه 22 / 3 / 1392

تعداد صفحات : 37